CrossFit ja Työelämä - kuin kaksi marjaa.

Mitä yhteistä on CrossFitillä ja työelämällä?

Hurahdin CrossFitiin kaikkien ihmetykseksi viitisen vuotta sitten. En ole koskaan ollut kilpaurheilija, vaan aikani kului nuorena lähinnä tanssin ja musiikin parissa. Kuntosalilla ja jumpissa kävin 20-vuotiaasta lähtien, kunnes Eastin pilotti On-Ramp -kurssi vei mukanaan kesällä 2013. Sen jälkeen ei ole ollut paluuta “normisaleille”. Pysähdyinkin miettimään, mikä ihme tässä lajissa oikein koukuttaa? Ja niin tehdessäni, löysin paljon yhtymäkohtia toiseen intohimooni eli työelämään.

Itsensä haastaminen

Olen aina halunnut haastaa itseäni parempiin suorituksiin. Työpaikkaakin olen vaihtanut aina siinä kohtaa, kun tuntuu, että haasteet ovat loppuneet ja janoan lisää. Ja miten siinä sitten käykin niin, että kun haukkaat ison palan, ensimmäiset hetket menee aina epävarmoissa tunteissa. Päässä saattaa piipahtaa ajatus: “miten ikinä selviän näistä haasteista?” Ihan sama on CrossFitissä. Kun katselet päivän wodia eli treeniä taululla, usein ensimmäinen ajatus on, että jaahas, mitenköhän selviän tästä. Molemmissa, niin töissä kuin CrossFitissä, pärjää kuitenkin, kun lähtee rohkeasti kohti haasteita. Ja kyllä se onnistumisen tunne sitten palkitsee, kun homma rullaa ja voit hetkellisesti taputella itseäsi ja kavereita olkapäälle. Uskon myös, että CrossFitin tarjoamat mahdollisuudet ylittää itsensä aina uudelleen (kuten huimat ja hullut yhteiset haasteet: 100 kilometriä hiihtoa marras-joulukuun aikana, 2018 wall ball -heittoa tammi-helmikuun aikana ja molemmat tietysti muun treenin päälle yms.), ovat tehneet minusta rohkeamman myös muualla elämässä.

Tavoitteiden asettaminen ja saavuttaminen

Elämässä ylipäänsä on älyttömän tärkeää asettaa tavoitteita. Ihmisille on luonnollista kehittyä ja mennä eteenpäin ja mistäpä muustakaan sen huomaisi niin hyvin, kuin asetetun tavoitteen saavuttamisesta. On tietysti tärkeää asettaa tavoitteita, jotka vievät omaa elämää tai liiketoimintaa eteenpäin ja toivottuun suuntaan. CrossFitissä yhteiset tavoitteet asetetaan seinälle kaikkien näkyville, ja kun niitä saavutetaan, myös se merkitään näkyviin. Boxin arjessa kuulee vähän väliä “Personal Record -kellon” soivan, kun joku saavuttaa henkilökohtaisen tavoitteensa tai aikaisempaa korkeamman tuloksen. Siitä iloitaan sitten yhdessä ihan konkreettisesti taputuksin ja hurraa-huudoin. Myös työyhteisössä tavoitteiden yhteinen asettaminen sekä niiden näkyväksi tekeminen ovat ensiarvoisen tärkeitä, niin yksittäisen työntekijän, tiimin kuin koko työyhteisön tasolla. Ja mikäpä sen parempi syy pysähtyä yhdessä juhlimaan onnistumisia, kun asetetut tavoitteet on saavutettu.

Toisiaan tsemppaava yhteisö ja yhdessä tekeminen

CrossFit sali on ennen kaikkea yhteisö, joka tsemppaa ja tukee toisiaan sekä tekee asioita yhdessä. Itse suorituksissa jokainen kilpailee vain itseään vastaan ja muita kannustetaan vilpittömästi. Toisen hyvä suoritus ei ole keneltäkään pois, vaan jokainen saa tehdä oman parhaansa. Samankaltainen me-henki ja asenne siivittävät myös työyhteisön menestykseen. Vuoden aikana järjestetään myös yhteisiä salikisoja ja East Race -tapahtumia, joissa saadaan sitten kunnon kisailut pystyyn. Nämä tapahtumat ovat tärkeitä yhteisön vahvistajia ja samanlaisia tarvitaan työyhteisöissä. Ne rakentavat osaltaan luottamuksellista ilmapiiriä, joka on yhdessä tekemisen ja menestymisen tukipilari.

Huumori ja leikkimielisyys

Salikisoista puheen ollen. Niiden ehkä parasta antia ovat hulvattoman hauskat tiimiasut, joihin käytetään rutkasti mielikuvitusta ja huumoria. Vuosien aikana on nähty tiukkoja kissapaitoja raavaiden miesten päällä, tanssivia avokadosukkia, välkkyviä sarvia ja porsaan kärsiä. Ja niissä vermeissä sitten urheillaan ihan tosissaan. Muutenkin illan parhaat naurut saa usein Eastin oman Facebook-ryhmän keskusteluja lukiessa. Huumori on hyväntahtoista ja yhdistävää, yhteistä kulttuuria tukevaa. Yhteinen huumori ja rento meininki ovat myös työyhteisön suola ja tekevät työnteosta paljon mukavampaa ja sitä kautta tehokkaampaa.

Erilaisuuden salliminen ja tukeminen

Yksi tärkeimmistä asioista työelämässä on erilaisuuden salliminen, hyväksyminen ja tukeminen. Se toteutuu CrossFitissä ihan luonnostaan, kun liikkeitä skaalataan jokaisen kuntotasolle sopivaksi. Myös mahdolliset heikkoudet tai vammat kehossa otetaan huomioon ja aina löytyy vaihtoehto omalle treenille. CrossFit on kansainvälistä siinä, missä moni työyhteisökin, ja aina löytyy kaveri vieresta tulkkaamasta valmentajan ohjeita eri kielille.

Tervetuloa Eastille, saat voimaa myös työntekemiseen!