Terveisiä Islannista!

Terveiset Islannista, CrossFitin mekasta!

Luottovalmentajamme Niko karkasi kesällä Islantiin suorittamaan syyslukukaudeksi vaihto-opintoja. Nyt pääsette lukemaan Nikon kuulumisia Reykjavikista ja elämästä CrossFitin ihmemaassa, josta pulppuaa Dottireita toisensa perään kamppailemaan maailman kovakuntoisimman tittelistä. CrossFit East vaihtui Nikolla loppuvuodeksi CrossFit Reykjavikiin, jolla treenaa ja valmentaa mm. CrossFit Gamesien tämän vuoden kolmonen ja kaksinkertainen (2011 & 2012) “Fittest on Earth” Annie Thorisdottir miehensä Frederik Aegidiuksen kanssa, joka myöskin edusti tänä vuonna CrossFit Gameseissä. CrossFit Reykjavikilta on ollut useampana vuonna edustus myös kovatasoisessa Gamesien Teams - sarjassa.

Missä päin Islantia oleskelet?
Oleskelen Reykjavikissa, Islannin pääkaupungissa, lounais-Islannissa. Suur-Reykjavikin alueella oleskelee n. 2/3 kaikista islantilaisista, joten voitte kuvitella, että täällä piisaa asumiskelvotonta maata aika lailla!
Miksi Islanti valikoitui vaihtokohteeksesi?
Islanti valikoitui vaihtokohteeksi sen vuoksi, että kun Australiaan ei päässyt ja toisekseen sen vuoksi, että täällä tiesi saavansa varmasti pyhän kolminaisuuden eli treenin, koulun ja maisemat yhdistettyä taloudellisesti ja ajallisesti parhaiten.
Treenaat CF Reykjavikilla, millä perustein valitsit salin?
Käyn treenaamassa CrossFit Reykjavikilla, lähinnä sen vuoksi, että se on kuitenkin melkoisen legendan maineessa CrossFit-piireissä sekä myös sen vuoksi, että sieltä sai huokeimmalla hintaa jäsenyyden. Islannissa kun kaikki on kallista, paitsi Coca-Cola ja yksin sen voimalla ei pitkälle pötkitä.
Kerro jotain paikallisesta CrossFit kulttuurista
Boxilla crossfit huiput treenaavat pitkälti omassa porukassaan, muut kisaajat lukuisissa omissa porukoissaan riippuen siitä, mitä ohjelmointia kukin noudattaa ja sitten on vielä tietysti normaalit wod-tunnit. Ohjelmoinnin kannalta käytännössä kisaajilla tämä tarkoittaa The Training Plan:ia Jami Tikkaselta tai Built by Bergeron:ia Ben Bergeronilta, joiden maksulliset versiot on kaikkien käytössä boxilla olevilla ruuduilla (kuin myös RomWod). Woditunneilla on yleensä johdettu alkulämppä, skilli-hommia sekä itse wodi. Voimaa on todella, todella harvoin, olisinko nyt kahden kuukauden aikana nähnyt tehtävän kaksi kertaa woditunnilla. Itse tykkään kutsua boxia CF-tehtaaksi, sillä boxi on valtava, mututuntumalla sanottuna noin kaksinkertainen Eastiin verrattuna. Lisäksi paidat lähtee päätlä täällä herkästi ja RP Strength:in sekä Working Against Gravity:n ruokavalio-ohjelmat ovat ilmeisen suosittuja.
Kuinka nykyinen salisi eroaa Eastistä?
Koosta huolimatta boxilla on usein ahdasta ja tämä näkyy myös siinä, ettei yhteishenki pääse väistämättä samalle tasolle kuin mitä meillä Eastilla on (Go East!). Myöskin valmentajiin ja staffiin on hankala saada kontaktia (mikä pätee kyllä yleisemminkin islantilaisiin). Mielestäni tärkein ja suurin ero on kuitenkin valmennuksen laadussa, jälleen mm. isot ryhmäkoot vaikuttavat selkeästi valmennuksen laatuun, mikä taas näkyy muun ohella asiakkaiden liikeradoissa. Käydään Mikan ja valmennustiimin kanssa tarkemmin läpi asioita kun palaan, mutta tiivistetysti todettuna meillä tehdään Eastilla asiat todella hyvin monella saralla! Jottei kuitenkaan CF Reykjavikista jäisi liian negatiivista kuvaa, on täällä paljon hyvääkin. Kylmäallas, kuuma-allas sekä infrapunasauna ovat kaikkien käytössä. Treenata saa mistä vaan ikinä löytää tilaa wodituntienkin aikana (koska valtavalla boxilla tupa on täynnä ja porukkaa sekä kolinaa piisaa vuorokauden ympäri) ja kaikkea mitä vaan ikinä treeniin tarvitset, löytyy täältä ja saa vapaasti käyttää.
Joko sinusta on tullut “Dottir"?
Tähän piti alun perin saada kuva itsestäni Katrin Davidsdottirin (treenaa myös CF Reykjavikilla aina vieraillessaan kotimaassaan) painoliivi päällä, se kun on kaikkien käytettävissä boxilla, mutta jäi ottamatta kun juuri samana päivänä liivin nimenkantaja sattui treenaamaan tämä liivi päällään. Onneksi kuitenkin paikalliset Retu ja Anni suostuivat kanssani kuvaan!
Joko olet selvittänyt, miksi Islannista tulee niin kovia urheilijoita?
Tähän liittyen hauska fakta, n.60% islantilaisnaisten geeneistä tulee muualta kuin Pohjoismaista, lähinnä kelteiltä ja skoteilta briteistä. Luulenpa, että siinä on nainen karaistunut vuosisatojen myötä vahvaksi ja itsenäiseksi, kun Pohjoismaiden miehet (norskeja pääasiassa) on matkalla tehneet pikku koukun ja käyneet hankkimassa vaimomateriaalit, ei varmaan aivaa helpoimmasta päästä miesmateriaalina nuo viikingit. Lisäksi luulen, että treenin jälkeiset kuuma-altaat antavat islantilaisille etua!
Kasvaako parta paremmin jään ja tulivuorten keskellä?
Itse asiassa huonommin! Eikä mitään käryä miksi!
Kuvaile tyypillinen arkipäiväsi siellä:
Tyypillinen arkipäivä alkaa treenillä, jonka jälkeen on muutamana päivänä viikossa luento. Luennon jälkeen käyn tekemässä toisen treenin ja loppupäivä, riippuen palautumisesta, kuluu joko opiskellessa tai chillaillessa. Ennen nukkumaanmenoa RomWod ja muuta venyttelyä, seuraavana päivänä homma uudestaan läpi.
Viikonloppuisin tykkään (jatka lausetta)
Viikonloppuisin tykkään käydä toki treenaamassa, mutta valitettavan usein ne kuluvat myös kouluhommia kiriessä, silloin kun on eniten aikaa niitä tehdä. Soitot koti-Suomeen ovat luonnollisesti silloin myös listalla ja jos vaan jää aikaa, käyn pyöräilemässä Reykjavikin lähialueilla. Sunnuntai on yleensä täyslepoa ja mobbausta.
Mitä olet oppinut islanninkielestä?
Islanti on melkoisen vaikea kieli, joten on tullut opittua kyllä hävettävän vähän! August (CF Rvk:n hieroja) opetti lauseita, joilla voisi, miten tuon nyt sanoisi kauniisti, saada seuraa tai aiheuttaa pienimuotoisen kansainvälisen skandaalin halutessaan, mutta toistaiseksi olen katsonut viisaammaksi olla käyttämättä niitä. Vastavuoroisesti olen toki hänelle suomea opettanut, on kohtuullisen hauskan kuuloista kun islantilainen vääntää Etelä-Pohjanmaan ”sivistyssanoja.”
Milloin sinut nähdään taas Eastillä?
Viimeistään tammikuun alussa palaan ruotuun Eastille.
Terveisesi Eastiläisille:
Pitäkää kunnon pikkujoulukemut, mutta painonnostovalmentajiemme sanoin: ”Hauskaa saa ja pitää olla, mutta (treeni-)hommat on hoidettava!.”
Nähdään tammikuussa!

Niinhän se menee, että moni kakku päältä kaunis. Vaikka meriittejä kilapailutasolla tältä salilta löytyykin ja puitteet treenivälineineen sekä muine palveluineen ovat huipussaan, muistelee Niko Eastiä erityisellä lämmöllä ja kokee monen asian olevan meillä koto Eastillä jopa hieman paremmin. Ja sehän on mukava kuulla! Niinhän se menee, että ihmiset tekevät ja luovat ilmapiirin sekä fiiliksen, oli puitteet ja tilat millä tasolla tahansa. Kommenttien perusteella, Reykjavik ei ole onneksemme siis täysin vienyt miehen sydäntä ja miehen lupailujen perusteella saadaan Niko takaisin puikkoihin Eastille jo muutaman kuukauden kuluttua!

Seuraavassa blogijulkaisussa päästään taas tutustumaan muutamaan jäseneemme. Pysykäähän siis kuulolla!

-Nelli